Glokala tankesmedjan (distans)

I en tid då det finns fler frågor än svar behövs ett medborgarforum för tankeutbyte. I tankesmedjan reflekterar vi över aktuella frågor, väcker debatt och inspirerar till engagemang.

Ansök här

Kursinformation
Kurstyp: Profilkurs, distanskurs
Träffar: 3 kursträffar, telefonseminarier löpande
under kursen.
Studietakt: 50 %
Längd: 1 år
Studiestödsnivå (CSN): Gymnasienivå (A2)
Internat: Nej
Kurstid: 27 aug 2018 - 4 juni 2019
Ansök senast: Löpande antagning
Antagningsvillkor: Personligt brev.
Kostnader: Kursen är avgiftsfri. Som deltagare bekostar 
du själv din litteratur, boende och resekostnader vid 
våra fysiska träffar. För längre resor utgår ersättning 
upp till 750 kr per internat.
Plats för kurs: På distans.

Kloka och engagerade medborgare är något av vår framtids viktigaste resurser. Glokala tankesmedjan är ett forum för oss medborgare som vill väcka liv i våra drömmar och visioner om ett rättvist och hållbart samhälle, lokalt och globalt.

De allra flesta av oss vill att alla människor ska få leva ett bra liv. Med mat på bordet och tak över huvudet. I glädje och gemenskap. De flesta av oss vill också ta ansvar för vår fantastiska planet. Därför är det lätt att bli frustrerad när man istället upplever ojämlikhet, kortsiktighet, ansvarslöshet – och maktlöshet. Vi kan inte vänta på att någon annan ska fixa framtiden. Låt oss ta makten över våra liv och återuppfinna demokratin tillsammans. Förändring börjar med en tanke. Att tänka tillsammans med andra ger oss mod och hopp. Att göra något tillsammans är att skapa samhället.

Processen

  • Vi läser och reflekterar tillsammans för att försöka förstå vad som händer här i världen.
  • Vi inspireras av lokala och globala medborgarinitiativ och sociala rörelser.
  • Vi undersöker hållbara framtidsstrategier.
  • Vi deltar i samhällsdebatten genom att skriva insändare och artiklar.
  • Vi deltar i en dialog med politiker och ideella organisationer.
  • Vi tar initiativ till och agerar för förändring där vi står.

Praktiskt

Glokala tankesmedjan är en distanskurs på halvtid. Det innebär att vi framför allt kommunicerar via datortangenterna, men vi kommer även att ha ett par fysiska träffar. Det innebär också att du kan delta i kursen vid sidan av annan sysselsättning. Du avgör själv vilken tid på dygnet du läser och skriver. Kursen formas till stor del av deltagarna. Inga särskilda förkunskaper krävs, men ett öppet sinne och ett bultande hjärta för planeten och dess invånare passar fint. Du behöver ha tillgång till dator och internet.

Hur ska vi lösa finanskrisen och klimatkrisen? Varför mår vi så dåligt trots att vi lever i ett av världens rikaste länder? Varför känner vi oss så maktlösa trots att vi lever i en demokrati? Hur kan vi hejda brutaliseringen av arbetslivet? Vad kan vi göra åt de ökade klyftorna? Var finns de goda exemplen och visionerna? Hur kan vi agera som glokala medborgare?

Är det frågor som du går och grunnar på? Då är Glokala tankesmedjan något för dig!

Detta förväntas kursdeltagaren kunna efter avslutad kurs

Deltagarna utvecklar sin analysförmåga, sin förmåga att ta och ge feedback. Deltagarna utvecklar också en större förståelse för komplexa politiska skeende i världen och vad vi tillsammans som medmänniskor kan göra för att medskapa till en mer solidarisk, rättvis och hållbar värld. Kompetens för samhällsförändring.

Sagt om kursen

”Jag valde att studera på Glokala tankesmedjan för att frågorna ligger mig nära hjärtat. Kursen passar den som vill påverka.”

/Gringos Ndikumana. Läs hans berättelse här.

Kontaktperson

Emma Ivarsson
Telefon: 0765-42 47 02
E-post: emma@glokala.se

Antagningsprocess

När du har ansökt kommer den som är kursansvarig ta kontakt med dig för information om antagning och kursen.


VILL DU FÖLJA VAD VI GÖR I KURSEN?
NYHETER OM GLOKALA TANKESMEDJAN ->
Se vår kurssida 2016/17 ->