FILMLINJEN

Utveckla ditt filmskapande på Glokala Folkhögskolans ettåriga, praktiska filmlinje – mitt i Malmö.

Ansök senast 17 april

KURSTYP
Profilkurs

STUDIETAKT
100 %

LÄNGD
1 år

CSN-nivå
Gymnasie (A2)

INTERNAT
Nej

DATUM
21 augusti 2023–7 juni 2024

ANTAGNINGSVILLKOR
Personligt brev och onlineintervju

KOSTNADER
Kostnadsfritt

PLATS
Lantmannagatan 34

KONTAKT
Kalle Gartberger och Annika Fredriksson
filmlinjen (at) glokala.se
0765-42 47 27

Filmlinjen på Glokala Folkhögskolan är en ettårig utbildning för dig som är intresserad av film och som vill lära dig att skapa film. Kursen erbjuder grundläggande utbildning inom flera olika delar av filmskapandets process, såsom manus, regi, foto, ljud, klippning och producentskap. 

Under läsåret får du tillsammans med dina klasskamrater skapa kortfilmer och dokumentärer utifrån egna manuskript och idéer. Varje år producerar vi även musikvideor i samarbete med deltagarna på Spinneriet: Urban musik.

UNDER KURSEN KOMMER DU LÄRA DIG ATT

  • genomföra filmprojekt, från idé till handling
  • skriva manus och regissera efter egna idéer
  • fotografera, ta ljud och redigera film
  • planera, finansiera och distribuera ett filmprojekt
  • arbeta såväl självständigt som i team

I början av utbildningen tar vi oss an ett moment i taget genom flera korta praktiska övningar och efter bara några veckor gör vi en första kortfilm tillsammans. Under resten av hösten djupdyker vi i manus och regi för spelfilm tillsammans med yrkesverksamma och inspirerande gästlärare. Terminen avslutas med en längre kortfilmsproduktion.

Under vårterminen ägnar vi en längre period åt det dokumentära berättandet och skapar kreativa dokumentärer. Vi fördjupar oss även i projektplanering och projektpresentation och lär oss mer om hur filmbranschen fungerar. Terminen avslutas med att varje deltagare får möjlighet att skapa en slutproduktion i valfri form. Under året finns kursens pedagoger alltid till hands för att vara ett stöd i arbetet.

Det finns inga krav på förkunskaper inom filmproduktion, men ett stort intresse för rörlig bild ses som en förutsättning. Vi arbetar aktivt för mångfald och en jämlik filmbransch där fler ska ha möjlighet att få göra sin röst hörd. Utbildningen är helt kostnadsfri och berättigar till studiemedel från CSN. Du hittar våra lokaler i centrala Malmö i ett dynamiskt kvarter fullt av kreativa verksamheter. Välkommen till oss!


EFTER KURSEN HAR DU

  • erfarenhet av att göra egna korta dokumentär- och spelfilmer
  • erfarenhet av att skriva manus, regissera, fota, ta ljud och redigera film
  • goda kunskaper kring filmprocessen från idé till färdig film
  • fått en ökad insikt om normer och maktstrukturer som präglar såväl vår samtid som filmbranschen

ANTAGNINGSPROCESS

Ansök senast 17 april 2023 via SchoolSoft där du först skapar en användare och sedan fyller i ansökningsblanketten. Där ska du också bifoga ett personligt brev ELLER en videohälsning. I det personliga brevet/videohälsningen vill vi att du berättar om dig själv, vad som intresserar och engagerar dig, vad det är du gillar med film och varför du vill gå utbildningen. Baserat på de personliga breven/hälsningarna gör vi sedan ett urval och kallar till intervju. Intervjuer kommer att hållas online 10-12 maj.