SPINNERIET
URBAN MUSIK (ÅR 1)

Utveckla ditt artisteri i tillsammans med likasinnade på Spinneriets ettåriga kurs i urban musik.

Ansök senast 31 mars

KURSTYP
Profilkurs

STUDIETAKT
1 år

LÄNGD
1 år

CSN-NIVÅ
Gymnasienivå (A2)

INTERNAT
Nej

DATUM
21 augusti 2023–7 juni 2024

ANTAGNINGSVILLKOR
Erfarenhet av att skapa egen musik, aktivt musikintresse och musikalitet, personligt brev, inskickat eget skapat musik- eller ljudarbete och intervju. Läs mer om ansökningsvillkor och process längre ner.

KOSTNADER
Inga egna utgifter behöver betalas för att kunna fullfölja kursen. Fyra fullt utrustade inspelningsstudios och ljudsystem finns att låna.

PLATS
Lantmannagatan 34

KONTAKT
Emilia Čarapić, Toriseju ”Toju” Jemide, Ayla Adams
urbanmusik@glokala.org

UR INNEHÅLLET

 • inspelning i studio
 • musikproduktion
 • mixning
 • musikvideo
 • sceniskt uttryck
 • skrivande
 • marknadsförning och branschkunskap
 • föreläsningar av inbjudna gästlärare verksamma inom musikbranschen

Vi söker allt från rappare/sångare till musikproducenter som brinner för hiphop– och urban musik och som vill ta sitt artisteri och sin kreativa process ett steg längre. Kursen är för dig som vill känna på livet som musikskapare på heltid, utifrån ett independentperspektiv. Du får möjlighet att fördjupa dig i ditt skapande och en unik möjlighet att satsa på din musik, i gemenskap med andra som har samma fokus.

Undervisningen baseras mestadels på projekt som introduceras av Spinneriets anställda lärare. Varje termin bjuds också minst en gästlärare in för att hålla ett visst ämne. På skolan erbjuds teoretiska och praktiska lektioner, workshops, föreläsningar och uppgifter i projektform. Undervisningen är både process- och resultatinriktad, det vill säga att du som deltagare får medverka från idéstadium genom skapandeprocessen och fram till färdiga resultat.

På kursen görs inga förhör eller andra former av prov/tester i traditionell bemärkelse. Däremot hålls kontinuerligt genomgångar i grupp i syfte att ge feedback och reflektera över dina projekt, där stort fokus ligger på processen och inte nödvändigtvis det färdiga resultatet. Den lärarledda und­ervisningen sker vanligtvis kl. 10.00–15.00 på vardagar.

EFTER KURSEN HAR DELTAGAREN

 • grundläggande kunskap inom digital musikproduktion, ”beat-making”, mixning och studiolära
 • grundläggande kunskap om musikbranschen utifrån ett ”independent” perspektiv
 • förmåga att driva, genomföra och slutföra längre kreativa projekt självständigt såväl som i grupp
 • förmåga att kommunicera och reflektera över sitt artisteri och skapande
 • tillräcklig kunskap för att kunna ta sitt artisteri till nästa nivå

ANTAGNINGSPROCESS

Du ansöker online via Schoolsoft där du först skapar en användare och sedan fyller i ansökningsblanketten. Utöver ansökan vill vi att du skickar in ett personligt brev där du berättar om dig själv och ditt skapande samt max 2 arbetsprov (film, mp3 eller wav). I ditt personliga brev ska du definiera vad du skapat i de arbetsprover du skickat.

Ditt brev och arbetsprov ska vara skapade av dig antingen genom att du t.ex. har producerat ett beat, eller att du framför/spelat in vokaler som du skrivit (behöver inte vara på ett eget beat) eller både och. Ditt arbetsprov behöver inte vara inspelat i en proffsig studio, eller vara bra mixat. Har du inte tillgång till en studio så funkar det bra med att filma dig själv med mobilen eller datorn och skicka in det.

Vi lyssnar inte efter ljudkvalité, vi lyssnar efter t.ex. textinnehåll, musikalitet, känsla, flow, etc. Dina filer kan bifogas som nedladdningslänk via t.ex. Soundcloud, WeTransfer, Sprend eller Dropbox på Schoolsofts ansökningsformulär på webben. Efter sista ansökningsdag får du besked om du gått vidare till intervju.

Om du går vidare till intervju måste du vara flexibel att komma på intervju någon gång vecka 18 (3-5 maj). Intervjun sker på plats. Om du blir kallad till intervju går det inte att byta tid, se därför till att vara tillgänglig den tid du blir tilldelad.

Kallelse till intervju skickas ut efter sista ansökningsdag (31 mars).