SPINNERIET
URBAN MUSIK (ÅR 1)

Utveckla ditt artisteri tillsammans med likasinnade på Spinneriets ettåriga kurs i urban musik.

KURSTYP
Profilkurs

STUDIETAKT
1 år

LÄNGD
1 år

CSN-NIVÅ
Gymnasienivå (A2)

INTERNAT
Nej

DATUM
19 augusti 2024 – 5 juni 2025

ANTAGNINGSVILLKOR
Erfarenhet av att skapa egen musik, aktivt musikintresse och musikalitet, personligt brev, inskickat eget skapat musik- eller ljudarbete och intervju. Läs mer om ansökningsvillkor och process längre ner.

KOSTNADER
Inga egna utgifter behöver betalas för att kunna fullfölja kursen. Fyra fullt utrustade inspelningsstudios och ljudsystem finns att låna.

PLATS
Lantmannagatan 34, 214 48 Malmö

KONTAKT
Emilia Čarapić, Toriseju ”Toju” Jemide, Ayla Adams
urbanmusik@glokala.org

URBAN MUSIK / GLOKALA / aka Spinneriet

UR INNEHÅLLET

 • Inspelning i studio
 • Musikproduktion
 • Mixning
 • Musikvideo
 • Sceniskt uttryck
 • Skrivande
 • Marknadsförning och branschkunskap
 • Föreläsningar av inbjudna gästlärare verksamma inom musikbranschen

Vi söker allt från rappare/sångare till musikproducenter som brinner för hiphop– och urban musik och som vill ta sitt artisteri och sin kreativa process ett steg längre. Kursen är för dig som vill känna på livet som musikskapare på heltid, utifrån ett independentperspektiv. Du får möjlighet att fördjupa dig i ditt skapande och en unik möjlighet att satsa på din musik, i gemenskap med andra som har samma fokus.

Undervisningen baseras mestadels på projekt som introduceras av Spinneriets anställda lärare. Varje termin bjuds också minst en gästlärare in för att hålla ett visst ämne. På skolan erbjuds teoretiska och praktiska lektioner, workshops, föreläsningar och uppgifter i projektform. Undervisningen är både process- och resultatinriktad, det vill säga att du som deltagare får medverka från idéstadium genom skapandeprocessen och fram till färdiga resultat.

På kursen görs inga förhör eller andra former av prov/tester i traditionell bemärkelse. Däremot hålls kontinuerligt genomgångar i grupp i syfte att ge feedback och reflektera över dina projekt, där stort fokus ligger på processen och inte nödvändigtvis det färdiga resultatet. Den lärarledda und­ervisningen sker vanligtvis kl. 10.00–15.00 på vardagar.

EFTER KURSEN HAR DELTAGAREN

 • Grundläggande kunskap inom digital musikproduktion, ”beat-making”, mixning och studiolära
 • Grundläggande kunskap om musikbranschen utifrån ett ”independent” perspektiv
 • Förmåga att driva, genomföra och slutföra längre kreativa projekt självständigt såväl som i grupp
 • Förmåga att kommunicera och reflektera över sitt artisteri och skapande
 • Tillräcklig kunskap för att kunna ta sitt artisteri till nästa nivå

ANTAGNINGSPROCESS

Du ansöker online via SchoolSoft där du först skapar en användare och sedan fyller i ansökningsblanketten. Utöver ansökan vill vi att du skickar in ett personligt brev (max 1 A4) där du berättar om dig själv och ditt skapande samt 2 arbetsprov (film, mp3 eller wav). I ditt personliga brev ska du definiera vad du skapat i de arbetsprover du skickat.

Dina arbetsprover ska bestå av musik du skapat – antingen i sin helhet eller att du gjort delar av musiken. Det är viktigt att du skriver i ditt personliga brev vad det är du gjort, till exempel “jag rappar andra versen på ett beat av XX XX” eller “jag har producerat hela låten och XX XX sjunger”. Dina prover kan vara inspelade i en studio eller med exempelvis en mobiltelefon – kvaliteten på inspelningen är inte relevant, det viktiga är att du skickar två arbetsprover som du tycker om och som ger oss en så tydlig bild som möjligt av ditt musikaliska uttryck. Vi lyssnar efter musikalitet, textinnehåll och efter ditt unika konstnärliga uttryck.

Bifoga dina arbetsprover genom att klistra in en nedladdningslänk i ansökningsformuläret i SchoolSoft. Använd till exempel SoundCloud, Dropbox eller Google Drive. Tänk på att inte använda filöverföringstjänster där tiden för nedladdning är begränsad, såsom WeTransfer. Om du använder Google Drive – tänk på att lämna åtkomsten öppen för alla med länken.

Om du går vidare till intervju måste du vara flexibel med att komma på intervju någon gång vecka 18 (29 april – 3 maj). Intervjuer sker helst på plats på skolan, men det finns även möjlighet till digital intervju via Google Meet. Om du blir kallad till intervju går det inte att byta tid, se därför till att vara tillgänglig den tid du blir tilldelad.

Kallelse till intervju skickas ut efter sista ansökningsdag (31 mars). 

Har du tekniska problem med ansökan kan du skriva till info@glokala.se.