Projektet Språkrättvisa söker pedagog!

I februari 2019 startar Glokala en i Sverige helt unik kurs. Deltagarna blir ”språkrättvisetolkar” som efter kursen kommer att kunna simultantolka samtal och skapa flerspråkiga möten. Nu söker vi dig som vill spela en nyckelroll i utvecklandet av denna kurs. En pedagog som vill leda kursen tillsammans med den kursansvarige.

Språkrättvisa

Respektive kurstillfälle innebär ca 50 utbildningstimmar. Anställningsgraden är ca 20 procent under perioden december 2018 – september 2019.

Vadå språkrättvisa?

En språkrättvisetolk arbetar för att skapa en värld där våra olika språk inte görs till hinder utan där språk blir ett demokratiskt redskap för att kommunicera, lära och planera tillsammans. För hur ska vi tillsammans kunna skapa ett bättre samhälle om vi inte ens kan prata med varandra?

En språkrättvisetolk arbetar för att skapa inkluderande flerspråkiga platser där var och en kan känna sig fri att uttrycka hela sin personlighet och delta på lika villkor. Språkrättvisa handlar om rätten att lyssna, uttrycka sig och bli  förstådd på det språk en är mest bekväm med.

Exempel på tillfällen som kan göras mer tillgängliga genom språkrättvisa är när grannar möts för att förändra någonting i sitt område eller protestera mot sin hyresvärd, när organisationer ordnar konferenser om mänskliga rättigheter eller när asylrättsaktivister ordnar möten.

Utbildningen

Under utbildningen kommer deltagarna att lära sig metoder som simultantolkning, hur flerspråkiga möten kan planeras, och hur vi kan tänka kring tolkens roll och etik. Kursen kommer att behandla språkets politiska dimensioner och ge redskap till deltagarna att bygga språkrättvisa i de sammanhang där du befinner dig. Vi kommer också att diskutera hur vi får språkrättviserörelsen att växa i Sverige och hur det kan gå att försörja sig som språkrättvisetolk.

Kursen kommer att äga rum kvällstid en vardag i veckan under februari-maj 2019. Dessutom kommer deltagarna att ”göra praktik” genom att agera språkrättvisetolk på minst ett möte under terminen. Även där deltar pedagogen.

Vem är kursen för?

De som söker till kursen måste behärska svenska och minst ett annat språk på god nivå. De bör vara intresserade av att skapa rörelser för social rättvisa. Kanske jobbar de redan idag som tolkar, eller är utbildade tolkar, eller så blir de tillfrågade att tolka i olika sammanhang. Det viktigaste är dock deras engagemang och intresse för språkrättvisa!

Vem är du?

Du är utbildad tolk, eller jobbar som tolk, eller har erfarenhet av att ha tolkat i olika sammanhang. Du drivs av att ge utrymme åt marginaliserade röster, att skapa förutsättningar för jämlika möten, och att delta i arbetet för ökad social rättvisa i Sverige.

Det är meriterande om du erfarenhet av att jobba inom det civila samhället och/eller folkbildning. Det är en bonus om du har erfarenhet av simultantolkning eller att jobba som pedagog. Personlig lämplighet är avgörande när vi tillsätter denna tjänst.

Förundrad? Intresserad?

Det är löpande antagning så anmäl intresse nu direkt när du läser detta (eller senast den 2/12) till kursansvarig Christopher Holmbäck, christopher@glokala.org. Skriv några rader om dina erfarenheter av tolkning och/eller rättvisefrågor samt varför du vill ha det här jobbet och varför du bör ha det.

Har du frågor? Vill du veta mer? Mejla till christopher@glokala.org eller ring 0737-32 72 18.

Tjänsten är på ca 20 procent från december 2018-september 2019. Heltidslönen är 32 673 kr/månad.

För fackliga frågor, kontakta August Nilsson, Förbundet Folkhögskolelärarna, 0736-98 25 57, august@glokala.org.