Välkommen till Glokala Folkbildningsföreningens årsmöte, torsdagen den 24 april kl 18.00, plats: Glokala Folkhögskolan, Lantmannagatan 34, Malmö. Alla medlemmar är välkomna till mötet, vi bjuder på mat från 17.30. Anmäl dig via denna länk senast den 21 april 2025. Skicka ett mail till jenny@glokala.org för att få årsmöteshandlingarna per mail!
Dagordning Glokala Folkbildningsföreningens årsmöte torsdagen den 24 april kl 18.00
Mötets öppnande
Val av mötesfunktionärer
Ordförande
Sekreterare
Justerare tillika rösträknare
Fastställande av mötets stadgemässiga utlysande
Fastställande av röstlängd
Godkännande av dagordning
Styrelsens verksamhetsberättelse för 2024
Årsbokslut för 20240101 — 20241231
Balansera årets resultat i ny räkning
Revisorernas berättelse
Frågan om ansvarsfrihet för styrelsen
Motioner (inga inkomna)
Fastställande av medlemsavgift
Verksamhetsplan för 2025
Budget för 2025
Fastställande av arvode till styrelsens förtroendevalda
Under tre år har Glokala deltagit i projektet SMALEI, för att stärka folkbildningsorganisationers hållbarhetsarbete och kapacitet att bidra till en transformering av samhället. 26 februari hölls en avslutande halvdagskonferens i Bryssel, där flera av projektets resultat presenterades.
Den 26 februari hölls SMALEI:s slutkonferens: Empowering Adult Learning and Education for a Sustainable Future i Bryssel. Konferensen, som anordnades av EARLALL och EAEA, markerade kulmen på Erasmus+ projektet SMALEI, som har ägnats åt att stärka hållbarhetsarbete inom folkbildning och vuxenutbildning. Genom projektets innovativa verktyg och policyrekommendationer har SMALEI syftat till stödja hur folkbildnings- och vuxenutbildningsaktörer bidrar till den gröna omställningen.
Evenemanget, som hölls vid Baskiens delegation i Bryssel, fungerade som ett forum för opinionsbildare, beslutsfattare, utbildare och civilsamhällesrepresentanter, där SMALEI:s resultat utforskades och den avgörande roll som folk- och vuxenutbildning spelar för att främja en hållbar framtid diskuterades. Inledningsanförandet av Inge Gorostiaga Luzárraga, generaldirektör för digital transformation och avancerat lärande vid den baskiska regeringens utbildningsministerium, angav tonen för dagen. Hon lyfte fram folk- och vuxenutbildnings transformerande kraft och konstaterade att det ger individerna de färdigheter och den motståndskraft som krävs för att navigera på en föränderlig arbetsmarknad och ta itu med globala hållbarhetsutmaningar.
En av de viktigaste diskussionerna handlade om utvecklingen av hållbarhetskompetenser, med en insiktsfull presentation av Ulrike Pisiotis, policyansvarig vid Europeiska kommissionens generaldirektorat för utbildning, ungdom, idrott och kultur. Hon betonade behovet av att utbildningssystemen bättre förbereder individerna för klimatutmaningarna, särskilt med tanke på att över 75 procent av ungdomar världen över uttrycker oro för framtiden. Pisiotis presenterade GreenComp, det europeiska kompetensramverket för hållbarhet, som beskriver de nyckelkompetenser som studerande behöver för att agera ansvarsfullt och förutseende för planeten. Hon betonade vikten av att integrera hållbarhetskompetenser i läroplanerna, särskilt framtidstänkande, som ofta förbises i traditionella utbildningssystem.
Samtalet övergick sedan till att handla om arbetsmarknaden, med Tatjana Babrauskienė, ledamot av Europeiska ekonomiska och sociala kommittén och chef för internationella relationer vid Litauiska fackförbundet för utbildning och vetenskap. Hon lyfte fram den enorma potentialen för jobbskapande i EU:s gröna omställning och uppskattade att upp till fem miljoner nya jobb skulle kunna skapas fram till 2050. Men hon pekade också på det stora kompetensgapet, där över 60 procent av européerna saknar de kvalifikationer som krävs för gröna jobb. För att ta itu med denna utmaning, betonade hon, krävs en samlad insats för att integrera vuxenutbildning i hållbarhetspolitik och strategier för utveckling av arbetskraften.
Ett centralt inslag i konferensen var introduktionen av SMALEI:s nyckelresurser som är utformade för att hjälpa folk- och vuxenutbildningsorganisationer att integrera hållbarhet i sin verksamhet. Andrea Bernert-Bürkle från Volkshochschulverband Baden-Württemberg presenterade Sustainability Matrix, ett verktyg som syftar till att vägleda institutioner genom utvecklingen av hållbara strategier. Deltagarna deltog i en interaktiv workshop där de utforskade matrisens fem nyckelområden. Som komplement till matrisen introducerade August Nilsson från Glokala folkhögskolan Workbook, en praktisk guide för att integrera hållbarhet i den dagliga verksamheten. Arbetsboken är fullspäckad med övningar och mallar och fungerar som en praktisk resurs för institutioner som arbetar med grön omställning. Senare visade Erdem Vardar från Yuva upp SMALEI Digital Academy, en MOOC (Massive Open Online Course) som gör det möjligt för organisationer att få tillgång till självdrivet lärande.
Interaktiv workshop Genom en deltagande session fick konferensdeltagarna möjlighet att fundera över hur dessa verktyg kan anpassas till deras organisationer. Många uttryckte särskilt intresse för gröna kompetenser hos utbildare, HR-strategier och sektorsövergripande samarbete. De lyfte också fram behovet av ett starkare politiskt stöd för att överbrygga klyftan mellan vuxenutbildning och hållbar utveckling.
Leire Oreja från Tknika, det baskiska VET Applied Research Centre, fortsatte dagen med att presentera SMALEIs policyrekommendationer och färdplan för att integrera hållbarhet i folk- och vuxenutbildningsorganisationer. Hon underströk att en verkligt hållbar framtid kräver engagerade och välinformerade medborgare och att detta endast kan uppnås genom ett livslångt lärande som genomsyrar alla utbildningsområden.
Att gå vidare på egen hand – avslutande reflektioner och uppmaning att utforska mentorskapsmöjligheter
När konferensen närmade sig sitt slut reflekterade Charlotte Ede (EAEA) och Karolina Pisz (frilansande utbildare, medlem i sTOP) över projektets resultat och effekt. Under hela SMALEI har mer än 300 anställda inom folk- och vuxenutbildning i olika delar av Europa engagerat sig i initiativet och bidragit till ett växande nätverk av institutioner som arbetar för hållbarhet. Pisz betonade SMALEI-matrisens universella tillämpbarhet och arbetsbokens användbarhet när det gäller att hjälpa organisationer att föreställa sig en hållbar framtid.
SMALEI:s riktlinjer för mentorskap och kollegial granskning lanserades officiellt. För att stödja utvecklingen av hållbarhetspraxis i organisationer för vuxenutbildning är dessa riktlinjer avsedda som en utgångspunkt för 1) personliga mentorskap och 2) peer reviews (organisatoriska kollegiala granskningar). För att stödja lanseringen av riktlinjerna för mentorskap kunde partnerna ta del av ett par tryckta exemplar, och de bjöds också in att delta i evenemanget ”Mentor Your Way to Sustainability” den 26 mars, som kommer att bygga vidare på workshopen under slutkonferensen. Mentorskap är ett kraftfullt verktyg för institutioner att mötas, arbeta tillsammans och förbättra sin hållbarhet.
Finansieras av Europeiska unionen. De synpunkter och åsikter som uttrycks är endast upphovsmannens [upphovsmännens] och utgör inte Europeiska unionens eller Europeiska genomförandeorganet för utbildning och kulturs (EACEA) officiella ståndpunkt. Varken Europeiska unionen eller EACEA tar något ansvar för dessa.
Välkommen till ett lunchsamtal online torsdag 5 december (på engelska), med ekopedagogik som utgångspunkt! Samtalet är särskilt för lärare och anställda inom folkbildning och vuxenutbildning. Anmälan för att få Zoom-länk via: https://tinyurl.com/bd9f2xk6
Engagement of Learners – Ecopedagogy as approach and how learning can enable local action for sustainability
When: December 5, 12:00–13:00 CEST
How can pedagogical approaches such as ecopedagogy enable the active engagement of learners?
Speakers:
Nikolas Berg is an ecopedagogue, speaker and author. He has worked with Paulo Freire’s emancipatory pedagogy for 35 years, in both international development with empowerment, as well as change processes in communities, organisations and companies. Co-author of books on themes such as the rights of nature and the potential of thriving local communities.
Johanna Anemalm is an ecopedagogue, adult educator and permaculture designer. She has worked within social and environmental organizing and community building for about 10 years.
Together with Ingrid Berg they host ecopedagogical courses at Swedish Folk high schools. Two current courses are ”Eco-pedagogy – for a just and sustainable transition” and ”Ecological democracy – for rights-based transitions”.
This lunchtime webinar is a part of SMALEI Digital Academy Talks – a series of webinars on sustainability in Adult Learning and Education (ALE) from November 2024 to February 2025.
Digital akademi för hållbarhet, november 2024 – februari 2025
Samtalet är en del av projektet SMALEI:s digitala akademi. Målet med akademin att inspirera och stödja anställda och engagerade inom folk- och vuxentubildning att få syn på utvecklingsmöjligheter för hållbarhet. Akademin fungerar som en MOOC, med moduler utformade för att följas i egen takt. Innehållet utgår ifrån de övergripande teman som finns i SMALEI:s hållbarhetsmatris:
💡 Introduktion till SMALEI-matrisen 🌿 Organisationens miljömässiga hållbarhet ⚙️ Grön kompetens hos lärare och personal 🧑 Deltagares engagemang 📢 Öka medvetenhet och involvera 🤝 Partnerskap för hållbarhet 📄 Policyrekommendationer