Lunch & inspiration 20 maj: Bike4WesternSahara

TID 20 maj kl 12:00 – 13:00
PLATS Tryckeriet – Rolfsgatan 7b
ANMÄLAN senast 18 maj via formulär https://forms.gle/V1tMdXgRhezZ9mVk9
eller till august@glokala.se

Vi bjuder på vegetarisk lunch.

I mitten av maj börjar Sanna Ghotbi och Benjamin Ladraa, medlemmar i organisationen Solidarity Rising, cykla ett varv runt jorden från Göteborg via områden som Kurdistan, Västpapua och Kashmir hela vägen till Västsahara.

Syftet är att uppmärksamma Afrikas sista koloni, Västsahara, vars befolkning levt i flyktingläger mitt i öknen sedan 1975 och väntat i flera årtionden på folkomröstningen FN utlovat. De kommer cykla genom runt fyrtio länder på en sträcka lika lång som ekvatorn och i varje land kommer de att träffa människorättsorgansationer, sociala rörelser, media och skolor.

Malmö är deras första längre stopp på resan. Under denna lunch kommer de att berätta om projektet!

Läs mer om deras projekt: https://solidarityrising.com/sv/bike4westernsahara/

Intervju med Yasemin som gått lärarassistent på Glokala

Yasemin Gültekin blev färdigutbildad lärarassistent i juni 2021 efter att ha studerat ett år på Glokala Folkhögskolans yrkesutbildning. Sedan dess har hon arbetat på Rönnens resursskola, i både fjärde och sjätte klass. Nu jobbar hon i en förskoleklass på Sofielundsskolan.

– Under utbildningen gjorde jag min praktik här — i en etta. Det var två praktikperioder på fyra veckor vardera. För en månad sedan kontaktade de mig och nu arbetar jag här på heltid!

Hur kom det sig att du sökte till Lärarassistent på Glokala?

– Jag flyttade till Sverige för 9 år sedan. Tyvärr kunde jag inte validera min gymnasieutbildning från Turkiet. Då började jag på Allmän kurs på Malmö Folkhögskola. När jag var färdig där rekommenderade yrkesvägledaren mig att söka till lärarassistent på Glokala Folkhögskolan. Då jag har två små barn var jag osäker på om jag ville plugga ännu mer, men jag sökte, blev antagen och började. Och det var så roligt! Vi var inte så stor klass och det var väldigt bra gemenskap. Jag har alltid velat jobba med barn och deras framtid. I Turkiet jobbade jag som gymnastikledare.

Har du ett exempel på något som du tagit med dig från utbildningen och använder nu?

– Ofta känner jag “Jaha! Det var det de menade!” när jag stöter på något i mitt arbete som vi pratade om på utbildningen. Vi lärde oss till exempel om lågaffektivt bemötande. Det har jag haft mycket nytta av. På Rönnen jobbade vi med barn med autism. Det var såklart en helt annan miljö att arbeta i än där jag är nu, men lärdomarna från utbildningen hade jag användning av även då. 

I Yasmines klass är det fyra vuxna på 26 barn. Hon säger att det finns ett stort behov av fler vuxna i skolan. Som lärarassistenter, elevassistenter, mentorer och samordnare.

Vad är det bästa med att jobba i skolan?

— Man mår bra! Jag är ganska ny, men jag mår bra när jag kommer till jobbet och när jag går hem. Varje dag tar jag med mig många nya erfarenheter. Det jag gör här och lär mig — och barnen — det använder jag mig av i mitt privatliv också. Förskoleklass är fortfarande lite som förskolan. Barnen behöver mycket hjälp och mycket kärlek. Det är så kul att se deras utveckling. På bara en månad kan det hända så mycket.

Ansökan öppen för alla kurser!

Nu är ansökan öppen till alla kurser! Välkommen med din ansökan!

Allmän kurs (gymnasienivå)

Komplettera dina gymnasiestudier på Glokala Folkhögskolans allmänna kurs, där globala och lokala samhällsfrågor står i fokus.

Allmän kurs (grundskolenivå)

Komplettera dina grundskolestudier på Glokala Folkhögskolans allmänna kurs, där globala och lokala samhällsfrågor står i fokus.

Lärarassistent med inriktning på Non-violent communication och normmedvetenhet

Utbilda dig till lärarassistent på Glokala Folkhögskolan, med inriktning på Nonviolent Communication och normmedvetenhet.

Fritidsledarutbildning med inriktning på Socialt ledarskap och Områdesorganisering

Utbilda dig till fritidsledare på Glokala Folkhögskolan och Helamalmös yrkesutbildning, med inriktning på Socialt ledarskap och Områdesorganisering.

Nybörjarkurs i svenska

Lär dig svenska tillsammans med andra. För asylsökande.

Filmlinjen

Utveckla ditt filmskapande på Glokala Folkhögskolans ettåriga, praktiska filmlinje – mitt i Malmö.

Filmlinjen (projektår)

Förverkliga dina filmprojekt och fördjupa dig i ditt filmskapande på Glokala Folkhögskolans ettåriga, praktiska projektår inom film.

Spinneriet: Urban musik (år 1)

Utveckla ditt artisteri i tillsammans med likasinnade på Spinneriets ettåriga kurs i urban musik.

Spinneriet: Urban musik (år 2)

Vidareutveckla ditt artisteri inom urban musik — för dig som läst Urban musik (år 1) och vill etableras som artist/producent.

Spinneriet: Urban konst (år 1)

Utveckla dina praktiska och teoretiska kunskaper på Spinneriets ettåriga kurs i urban konst.

Spinneriet: Urban konst (år 2)

Vidareutveckla dina praktiska och teoretiska kunskaper på Spinneriets projektår inom Urban konst.

Samhällsentreprenör (distans)

Förverkliga initiativ för samhällsförändring på vår distanskurs Samhällsentreprenör.

Samhällsentreprenör: fördjupning (distans)

Utveckla projekt för samhällsförändring på vår distanskurs Samhällsentreprenör (fördjupning)

Seniorkurs: Kultur & Samhälle

Träffa andra seniorer för föreläsningar och umgänge, varje onsdag.