Hiphop, bildning & framtidstro hos Spinneriet

Hiphop är den nya tidens folkbildning, menar forskaren Johan Söderman. Samma perspektiv har Glokala folkhögskolans hiphop-kurs i Malmö där deltagarnas personliga utveckling är viktigare än faktiska studieresultat.

Danzo Osai sitter och finslipar en låt i en musikstudio på Kulturhuset Framtiden i stadsdelen Sofielund i Malmö. Han syns knappt bakom sin keps med neddragen skärm eftersom han dessutom har huvan från luvtröjan ovanpå. Men troligen ger det en bra avskärmande effekt för maximal koncentration.

I de här lokalerna möts kurserna Spinneriet hiphopmusik, Spinneriet urbankonst och Filmlinjen som alla ges av Glokala folkhögskolan, som har sin huvudbyggnad bara några hundra meter bort längs samma gata. Danzo Osai går den förstnämnda, alltså hiphop-kursen, tillsammans med åtta andra rapfrälsta deltagare. Fler än så ska det inte vara, förklarar Ayla Shatz, en av kurslärarna.

– Gruppdynamiken och att man kompletterar och lyfter varandra är jätteviktigt. Alla måste få chans att ta plats och synas. Det är liksom själva grunden i kursen.

Läs hela reportaget i Tidningen Folkhögskolan: Hiphop, bildning & framtidstro.