Glokala tankesmedjan passar den som vill påverka

Gringos Ndikumana bor i Filipstad, studerar på distans och driver ett projekt för asylsökande inom Röda Korset. ”Jag valde att studera på Glokala tankesmedjan för att frågorna ligger mig nära hjärtat”, berättar han.

Hej Gringos! Varför studerar du på Glokala folkhögskolan?
– Jag hittade till Glokala genom distanskursen Samhällsentreprenör och nu har jag upptäckt Glokala tankesmedjan. Kursen lyfter aktuella frågor som passar mig. Ett tema som vi arbetat med är migration, där vi bland annat har pratat om rörelsen Refugees Welcome. Ett annat tema har varit rörelse och klimat.

Hur trivs du med kursen?
– Det är en väldigt fin grupp, där flera andra också arbetar med integration och gillar att jobba med människor. Det är ett bra sätt att utveckla sig, att dela erfarenheter med varandra. Jag har varit i Norrland och Mellansverige, så det är intressant att se hur det funkar i andra kommuner och Sydsverige. Det är väldigt olika i hela Sverige.

Du har startat grupper för att välkomna asylsökande. Berätta mer!
– Projektet som jag arbetade med tidigare var att ge psykosocialt stöd under första tiden i ett nytt land. I Värmland har alla kommuner en Röda Korset krets, men alla var inte aktiva. Jag blev projektanställd och fick i uppgift att aktivera alla kretsar och samordna volontärer. Efter ett tag blev vi 300 personer som också samarbetade med andra organisationer.

– Nu har situationen ändrats, alla asylboenden är stängda. Det finns bara två kvar för ensamkommande barn. Vi stöttar de som har fått uppehållstillstånd och vill vara en mellanhand tills de blir placerade av kommunen. Många får vänta 6-8 månader på SFI och får ingen hjälp. Hur kan vi inkludera dem i samhället och förkorta vägar?

Vilka är dina bästa tips till andra som också vill studera på distans?
– Kolla om du har tid och tänk på vad du vill få ut av kursen! Glokala tankesmedjan tycker jag passar den som vill ha mer kunskap om det en gör, kunskap om omgivningen och samhället och hur man kan påverka. Jag gillar att man får tänka ”out of the box” och att man lär sig av varandra. Formen är anpassad efter att deltagarna jobbar, annars hade det varit omöjligt för mig. Mitt engagemang tar mycket kraft och det är viktigt att hitta en balans mellan jobb, studier och privatliv.

Vad är nästa steg för dig?
– Jag samarbetar med många olika organisationer och vill fortsätta jobba med människor. Det känns bra att se resultatet av det vi har gjort. Folk mår bra och har kunnat leva. Vissa jobbar bara för att statistiken ska vara bra, men människan måste må bra. Det är det som är det viktigaste.

– – –

Fakta: Glokala tankesmedjan – distans
I en tid då det finns fler frågor än svar behövs ett medborgarforum för tankeutbyte kring klimat, miljö, makt, global rättvisa, antirasism, feminism med mera. I Glokala tankesmedjan reflekterar vi över aktuella frågor, väcker debatt och inspirerar till engagemang. 50% studietakt med rätt till CSN.

Läs mer om kursen.
Ansök här.