”Sök och känn efter om det är något för dig”

När Esma Alrudainy började på Allmän kurs hade hon varit föräldraledig länge och det kändes ovant att studera igen. ”Det var inte lätt att komma in i hur man ska skriva, men lärarna ledde mig igenom det”, berättar hon. Idag studerar hon Mellanösternkunskap på Lunds universitet.

Hur hittade du till Allmän kurs?
– Min syrra gick på Glokala och rekommenderade det. Jag valde mellan Allmän kurs och Komvux. Hon trodde att folkhögskola skulle passa mig bäst eftersom det inte är så stressigt och lärarna har förståelse för om du har svårigheter. Jag sökte och fick gå på introduktionsmöte. Lärarna intervjuade oss i små grupper och lärde känna oss lite innan. Det kändes rätt från början.

Hur var det att börja plugga?
– I början var det inte lätt, det kan jag erkänna. Jag hade varit hemma i många år med mina barn. Det var svårt att komma in i hur man ska skriva, men med tålamod och med hjälp av lärarna så gick det. Gisela till exempel, som hade mig i svenska, gick igenom mycket med mig och det har jag verkligen användning av idag. Det är många som inte riktigt har koll på det här med fotnot och källförteckning, men när jag fortsatte till universitetet kände jag ”det här kan jag!”. Det är så många små saker som jag har med mig.

Vad gör du nu?
– Nu studerar jag Mellanösternkunskap och arabiska studier på Lunds universitet. Det känns väldigt bra. Det är många seminarier, inlämningar och litteratur att ta sig igenom och vi läser på engelska. Du måste vara uppdaterad hela tiden. Det är inte som på Glokala, där du får mycket stöd, utan du måste ha koll själv. Den övergången måste du vara beredd på. Du ska till en högre nivå, där du själv tar hand om dina studier.

Har du något råd till andra som funderar på att börja plugga?
– Sök, kom på introträffen och känn efter! Ingen kan ge råd till andra, men känn magkänslan. Våga testa, för det är värt det.