Screentryck med Spinneriet urbankonst

Det är tisdag förmiddag på Rolfsgatan. Här har några av kurserna på Glokala folkhögskolan sina lokaler.
– Just nu gör vi skisser för screentryck. I eftermiddag ska vi till Kontrapunkt och deras screentrycksverkstad, berättar Jens Lindqvist som är kursansvarig för Spinneriet urbankonst.

Spinneriet har två inriktningar, hiphopmusik och urbankonst. I början av varje termin målas väggarna i deras lokal vita och sedan får deltagarna själva bestämma hur rummet ska se ut. En av väggarna är gjord av åtta deltagare som tillsammans har gjort en övning i skuggning.
– De fick lära sig hur man bryter samma färger i mörkare och ljusare. Samtidigt var det en övning i att måla tillsammans. Att försöka lämna sitt ego, förklarar Jens.

Den här veckan är fokus på grunderna i tryck, till exempel olika sätt som man kan göra tryckorginal på. Isak Burström är en av deltagarna som har samlats för att göra skisser:
– Jag hittade till kursen genom en kompis. Det verkade nice med en konstskola som är i en lite annan tappning och riktar sig till den urbana kulturen. Det känns som man får ta sitt tecknande och låta det utvecklas fritt, istället för att låta det utvecklas på ett visst sätt.
– Och att man jobbar tillsammans. Det är fräckt, fyller en annan kursdeltagare i.
– Ja det är en gemenskap i tecknandet och målandet, håller Isak med.

En viktig del i kursen är att hitta sätt att kunna leva på sin konst.
– Hur får man tag på väggar? Kan man få sponsring från kommunen eller en skola? Vi lär oss konkret hur man gör och blir alltid tillfrågade vad vi vill lära oss, avslutar Isak.