Glokala Folkhögskolan uppmärksammar Asylveckan

Under förra veckan och denna har vi på Glokala Folkhögskolan i folkbildningens anda uppmärksammat asylrätten.

allmän kurs har vi visat film om Europas yttre och inre gränser och deras konsekvenser för människor på flykt. Vi har även diskuterat hur vi och media pratar (eller inte pratar) om människor på flykt; individer som skulle kunna vara vår syskon, barn, morföräldrar, älskare och vänner, men som reduceras till siffror och problem.

Vi har även kollat på dokumentärfilmen Förvaret: en dokumentär inifrån Migrationsverkets låsta förvar, där människor frihetsberövas i väntan på tvångsavvisning. Filmen är regisserad av Anna Persson och Shaon Chakraborty, och producerad av Anna Weitz på RåFILM. Om du är intresserad av att se den finns den att streama på Folkets Bios hemsida.

På mattelektionen uppmärksammade våra lärare Asmaa och Gordana Asylveckan genom att gå igenom och diskutera statistik över utvandring och invandring till Sverige de senaste 150 åren.

Citat från samtal med deltagare:

“Det pratas mycket om diskriminering i skolor men aldrig om diskrimineringen mot asylsökande”

“Om vi tjänar pengar på krig och konflikter genom vapenexport, hur kan vi stänga gränserna för de människor som flyr från dessa vapen?”

“Vem kan få ett jobb efter 6 mån eller 12 mån efter gymnasiestudier? Det är ju svårt som det är om du inte har kontakter, svenskklingande namn, inte är vit, om du är transperson eller har en funktionsvariation. Plus det att vi lever i en pandemi vilket gör det ännu svårare att få jobb. Det är helt orimliga krav”

I tisdags (4 maj) hade vi psykologen Andrea Malesevic hos oss, för ett samtal med utgångspunkt i hennes uppsats “Att vara som en nyfödd – en narrativ studie om sju unga migranters upplevelser av att fly och leva i exil”, om migrationens psykologi och hur det kan påverka en psykiskt att fly och leva i exil.

Spinneriet: Urban konst dekorerade staden och P-huset Anna i Malmö med vackra budskap som “Ingen människa är illegal” och “Tillsammans är vi starka” för att uppmärksamma kampanjen om Folkhögskolor för asylrätt.

Samtalen har inte stannat i det digitala klassrummet, det har fortsatt. Låt det fortsätta. Än har vi tid att göra våra röster hörda och stoppa regeringens lagförslag om en ny försämrad utlänningslag. Försvara asylrätten! Kämpa tillsammans, med eller utan papper, för en värld där vår hudfärg eller födelseland inte ska definiera vår mänsklighet och rätt till skydd.

För en human asylpolitik!