Annons

Glokala kalendern

Glokala.se Google-Kalender
Kalendern Glokala.se


clock


 
Hem Support och hjälpLathundar & tips PDF Skriv ut Skicka sidan
Skrivet av Jörgen Qvartsenklint   
AddThis Social Bookmark Button

På denna sida hittar du dokument med tips rörande hemsidan och IT i allmänhet. De flesta lathundarna är i nedladdningsbart PDF format som du kan ladda hem och spara genom att högerklicka och Spara länk som... eller klicka på länken för att få upp informationen direkt. Då krävs det att en PDF-läsare finns på din dator.

För information kring datorutlåning, se denna sida.


Guider

Glokala har en wiki där olika guider har börjat samlats:

 

Folkbildningsnätet

Denna information finns i arkiverings-syfte då vi numera använder Google G Suite For Education. Glokala har tidigare använt sig av Folkbildningsnätet för att arbeta digitalt och för att kommunicera både internt och externt. För att kunna koppla upp sig behövdes då programmet FirstClass.
För att se en guide hur du installerar så klicka på nedan länk.

Installera FirstClass i Windows (PDF 740Kb)

Om du behöver hjälp med FirstClass som t ex glömt lösenord eller ifall du har andra frågor så klicka här för att kontakta Glokalas lokaladministratör på Folkbildningsnätet.

 

Hemsidan

Glokalas snabbstartguide för hur man som medskapare arbetar med hemsidan finns här:

Redaktörens Lathund för Glokala (PDF 611,2Kb)

Oftast måsten man anpassa och skala ner bilder i storlek som ska användas på hemsidan. Nedan finns guider för hur man kan göra detta (fler kommer):

Se en fim på 3:23 min om hur du gör för att skala ner storleken på en bild i GIMP:

Se en film på 2:46 min hur du installerar bildbehandlingsprogrammet GIMP i Windows 7:

 

Tips till Mac-användare som behöver skala bilder: Gratis-programmet ImageTool

imagetool

 

Hemsidan och PDF-bläddrare genom ISSUU

Från och med mars 2012 finns nu ett stöd för att bädda in PDF-filer så att man kan bläddra i dom direkt på sidan eller klicka för öppna i fullskärmsläge. För mer om vilka koder man ska använda för detta så se denna supportsida. PDF-filen måste vara uppladdad på Issuu.com för att det ska funka.

 

Hemsidan och video

Youtube är ett mycket populär webbplats för att titta på film via nätet. En film som finns på Youtube kan du visa på Glokalas hemsida (om du har rätt behörighet) och kallas då att "embedda" eller infoga filmen. Även andra videotjänster som Vimeo och Bambuser funkar.

Hur man kan visa Youtubefilmer och andra videoformat på hemsidan (PDF 71Kb)

Tips! Har du problem med att koden du klistrar in i editorn får länkar/fetstil och inte funkar så prova att klistra in med "Paste as plain text" i verktygsfältet i editorn.

 

Live sändning via Bambuser (webcam och mobiltelefon)


Glokala kalendern

Om du vill skriva något som du vill tipsa om i vår Glokala kalender så följer här en liten lathund över hur man gör, vad man bör tänka på och vilka uppgifer som krävs.

 

Fria programvaror

Nedan hittar du lite guider och tips till fria programvaror som Glokala ofta använder.

Flera tips finns på bloggsidan för Glokalas projekt FFPG (Folkbildningens Fria ProgramvaruGuide) och på en gemensam wikisida som projektet använder. Du kan även titta på  Temasidan om Open Source på Folkbildningsnätets Pedagogiska Resurssidor.

gimp-logo

Senast uppdaterad 2017-05-09 09:03