Annons

Glokala kalendern

Glokala.se Google-Kalender
Kalendern Glokala.se


clock


 
Hem Innehåll / Kategorier Var med och skapa en ljus framtidVar med och skapa en ljus framtid PDF Skriv ut Skicka sidan
Skrivet av Glokala folkhögskolan   
AddThis Social Bookmark Button

Många kreativa krafter möts på Framtiden. Kalle Gartberger, Mikael ”Micke” Rickman, Mona Al Weswasi, Emil Wennborn, Ayla Shatz och Annika Fredriksson är några av dem.

Du har väl inte missat att besöka kulturhuset Framtiden, som ligger mitt i Sofielund? ”Om det ser ut som krig utanför, kan vi fortfarande ha kärlek i vår framtid”, säger Mikael Rickman som är en av de drivande krafterna i lokalen. Torsdagen den 30 mars kl. 18-21 är det öppet hus. 

På Rolfsgatan 7 b i Sofielund låg tidigare ett tryckeri, som sedan några år tillbaka har förvandlats till ett kulturhus. I augusti 2016 tog kulturföreningen Kulturell Uppercut över lokalerna i samarbete med Glokala folkhögskolan. Konstnärerna som är verksamma i lokalen satte sin prägel på rummen genom att renovera köket och måla om. Både de fysiska rummen och visionen började ta form.

– Visionen ändras rätt så ofta. Det är svårt att sätta ett gemensamt ord för var det är för någonting. Det ändras hela tiden, man måste anpassa sig, säger Mona Al Weswasi som är engagerad i Kulturell Uppercut.
– Det kommer alltid vara en pågående process som aldrig är färdig. Men på ett halvår har det hänt mer än på de fyra år som jag har jobbat här. Vi bygger upp grundstrukturen nu, säger Mikael ”Micke” Rickman som är kursansvarig för Spinneriet urbankonst och också en av de drivande krafterna i Kulturell Uppercut.

För att sköta det praktiska i huset och möjliggöra samarbete mellan de två organisationerna, har Annika Fredriksson en samordnande roll och cirka en gång i månaden har det varit gemensamma husmöten.
– På dagtid är det Glokalas verksamhet med de olika kurserna som är här. Uppercut är här framför allt på kvällar och helger, förklarar hon.
– Det kan vara studiecirklar eller events. Torsdagsjam och Sunday brunch har varit återkommande, säger Micke.
– Ja, vi har middagar och möten. Social eating är ett nytt koncept. Häromdagen var det en kvinnofest, fyller Mona på. Vi skapar olika koncept i rummen – ett öppet vardagsrum, ett rörelserum och så vidare. 

– Jag är kvar efter jobbet ibland och lyssnar på musik, umgås, filmar. Det är lite som ens andra hem ibland, säger Emil Wennborn, lärarassistent Filmlinjen.
– Inte ibland! inflikar Micke med ett leende.
Det är tydligt att många lägger den mesta av sin tid i huset. 
– Ja, det är en förlängd del av ens hem, bekräftar Mona. Man behöver inte vara gäst utan kan vara mer delaktig. Det är öppet att starta projekt. Vi har inte ens frågat aktivt, utan folk har kommit hit och vill vara med. Som nästa steg kan platsen öppnas upp för ännu fler.

– När vi skulle byta namn på lokalen så kom vi inte på något, men någon kom förbi och sa – kanske Framtiden? Vi kan skapa vår positiva framtid här. Om det ser ut som krig utanför, kan vi fortfarande ha kärlek i vår framtid, avslutar Micke. 

Här är Glokala folkhögskolans kurser som du kan läsa på Framtiden:
Filmlinjen, Filmlinjen – projekttermin, Spinneriet hiphopmusik och urbankonst, Kultur och samhälle – seniorkurs. Ansök här.

Foto: Johan Nyberg.

Senast uppdaterad 2017-03-31 14:40