Annons

Glokala kalendern

Glokala.se Google-Kalender
Kalendern Glokala.se


clock


 
HemMitt älskade Seved, i staden där jag bor
Skrivet av Administrator   
AddThis Social Bookmark Button

NaturlyrikJag står på Sevedsplan och tittar över mitt kärleksfyllda torg

Känslorna blandas, men den som tar över är tung sorg

Mitt älskade Seved, i staden där jag bor

Att se så mycket hat och ilska som bara gror och gror

Mentala barriärer, stigmatisering och hat

Jag försöker så gott jag kan men det jag hör är bara prat

”Kriminalitet, narkotika och parasiter”,

Om de bara visste hur samhället svikit

Varje dag sitter jag tillsammans med barnen,

Lär dom om självinsikt, framtid och tro

Att våga ta för sig och kliva över varenda bro

Senast uppdaterad 2015-11-13 09:16
Läs mer...
 
Skånska dagbladet skriver om Sofielunds elskåp
Skrivet av Glokala folkhögskolan   
AddThis Social Bookmark Button

Trista_skap

Läs artikeln här.

Senast uppdaterad 2015-11-12 09:35
 
Nycirkus och julbord på Sofielunds Folkets Hus
Skrivet av Administrator   
AddThis Social Bookmark Button

Nycirkus_och_julbordSofielunds Folkets Hus bjuder in till en unik galaföreställning. Det hela blandas med smakerna och dofter från ekologiska och närodlade råvaror, då kockarna dukar fram ett klassiskt svenskt julbord jämte en världsbuffé med influenser från Asien och Sydamerika.

Senast uppdaterad 2016-01-18 09:10
Läs mer...
 
Tankesmedja på distans möjliggör engagemang
Skrivet av Administrator   
AddThis Social Bookmark Button

Anna_och_Anna_250”Jag mår bra när jag engagerar mig och träffar likasinnade. Annars blir jag bara förbannad och deprimerad över allt som är fel”, säger Anna Bokström. Anna är aktiv i Stoppa TTIP och Föräldravrålet. Genom distanskursen Glokala tankesmedjan får hon en plattform för sitt engagemang.

– Det började redan när jag var ung, genom djurrättsfrågan. Jag får så mycket känslor och måste helt enkelt göra något, berättar Anna Bokström.

Hon sitter bredvid Anna Angantyr som leder Glokala tankesmedjan, en distanskurs på halvfart som vänder sig till personer som vill ha ett tankeutbyte kring frågor som klimat, miljö, makt, global rättvisa, antirasism, feminism med mera.
– Det är faktiskt första gången vi träffas, säger Angantyr. Det vanliga i kursen är att vi håller kontakten på vår plattform på nätet och i måndags hade vi ett jättekul telefonseminarium!

Senast uppdaterad 2015-10-23 09:16
Läs mer...
 
Beviljade miniprojektstöd hösten 2015
Skrivet av Administrator   
AddThis Social Bookmark Button

CoraEtt av årets miniprojektstöd går till att göra en musikvideo ur ett feministiskt perspektiv. Cora från Spinneriet står för musik, text, sång och artisteri. Foto: Jenny Ljunggren.

På Glokala folkhögskolan vill vi gärna stötta våra deltagare att genomföra sina egna idéer. Vi delar därför ut miniprojektstöd en gång per termin. Till höstens omgång kom 19 ansökningar in. Studeranderådet har utsett följande projekt som stipendiater.

Senast uppdaterad 2016-06-10 14:42
Läs mer...
 
”Democracy as participation – doing democracy!”
Skrivet av August Nilsson   
AddThis Social Bookmark Button

Hur kan vi arbeta med demokrati i vardagen, i våra olika roller och sammanhang? Det var utgångspunkten när Watch it! ledde ett moment i den europeiska onlinekursen ”European e-training for Adult Educators – Share, Learn and Inspire!”. Kursen samlar pedagoger och anställda inom folkbildning runt om i Europa.

Bild från live-webinar

Läs mer...
 
Fredsforskare mötte seniorkursen
Skrivet av Administrator   
AddThis Social Bookmark Button

Fredsforksare

Varje måndag hålls en seniorkurs på Glokala folkhögskolan i Malmö. Ett 15-tal seniorer har under flera år träffats och berättat för varandra om vad som betytt mest för dem i sina liv. ”Jag har hela tiden haft en orientering mot världen”, berättade fredsforskaren Tarja Cronberg när hon var på besök.

Senast uppdaterad 2015-10-08 15:24
Läs mer...
 
”Sök och känn efter om det är något för dig”
Skrivet av Glokala folkhögskolan   
AddThis Social Bookmark Button

Esma250När Esma Alrudainy började på Allmän kurs hade hon varit föräldraledig länge och det kändes ovant att studera igen. ”Det var inte lätt att komma in i hur man ska skriva, men lärarna ledde mig igenom det”, berättar hon. Idag studerar hon Mellanösternkunskap på Lunds universitet.

Hur hittade du till Allmän kurs?
– Min syrra gick på Glokala och rekommenderade det. Jag valde mellan Allmän kurs och Komvux. Hon trodde att folkhögskola skulle passa mig bäst eftersom det inte är så stressigt och lärarna har förståelse för om du har svårigheter. Jag sökte och fick gå på introduktionsmöte. Lärarna intervjuade oss i små grupper och lärde känna oss lite innan. Det kändes rätt från början.

Hur var det att börja plugga?
– I början var det inte lätt, det kan jag erkänna. Jag hade varit hemma i många år med mina barn. Det var svårt att komma in i hur man ska skriva, men med tålamod och med hjälp av lärarna så gick det.

Senast uppdaterad 2015-10-29 13:28
Läs mer...
 
Mustig succé på Sevedsplan
Skrivet av Administrator   
AddThis Social Bookmark Button

Applets_dag_2Många aktörer och föreningar samarbetade under Äpplets dag på Sevedsplan den 1 oktober. Elever från förskolor och Sofielundsskolan kom och drack nypressad äppelmust. Med 400 barn och säkert 700 kg äpplen blev dagen till en mustig succé!

Senast uppdaterad 2015-10-30 13:25
 
Studiebesök på SVT
Skrivet av Administrator   
AddThis Social Bookmark Button

SVT250Idag har Allmän kurs haft studiebesök på SVT Malmö som har sina lokaler på Stora Varvsgatan 2. Vi snackade public service, hur SVT arbetar för att få en större mångfald bland sina anställda och hur vi kommer att ta del av media i framtiden. En idé som lyftes var att de kanske skulle kunna använda Snapchat?

Efter diskussionen fick vi en guidad tur i byggnaden. Nyhetsbilarna stod redo att rycka ut, sminket var ett måste för alla som ska in i sändning och stylisten såg till att det fanns kläder och rätt rekvisita. På bilden provar Kim på att vara nyhetsankare i studion.

Senast uppdaterad 2015-10-02 13:09
 
Screentryck med Spinneriet urbankonst
Skrivet av Administrator   
AddThis Social Bookmark Button

SpinnerietDet är tisdag förmiddag på Kulturhuset Tryckeriet. Här har några av kurserna på Glokala folkhögskolan sina lokaler.
– Just nu gör vi skisser för screentryck. I eftermiddag ska vi till Kontrapunkt och deras screentrycksverkstad, berättar Jens Lindqvist som är kursansvarig för Spinneriet urbankonst. 

Senast uppdaterad 2015-09-17 08:04
Läs mer...
 
Internat med distanskursen Samhällsentreprenör
Skrivet av Administrator   
AddThis Social Bookmark Button

SamDet är andra dagen på internatet i Malmö med distanskursen Samhällsentreprenör. En del av utbildningen är att göra en projektskiss och idag ger deltagarna varandra feedback.
– Det är nyttigt och ger en känsla av att man inte är ensam, säger Saman Fattah när han diskuterar med Balqis Khattab och Aiina Larsson.

Kursen Samhällsentreprenör – distans ges på halvfart under ett år. Tanken är att kunna kombinera kursen med andra studier, arbete eller ett eget projekt. Saman Fattah, Balqis Khattab och Aiina Larsson har alla hittat till kursen på olika sätt.
– Jag minns inte riktigt hur jag hittade den. Jag tror det är en kombination av att jag är en googlare av rang och att jag har några vänner som har gått kursen, berättar Aiina.
Saman började leta efter en passande utbildning för tre till fyra år sedan och begrepp som delaktighet, entreprenörskap och och projektledning har lett honom hit.

Senast uppdaterad 2015-11-20 12:32
Läs mer...
 
Vill du vara med och skapa Framtidsveckan 2016?
Skrivet av Glokala folkhögskolan   
AddThis Social Bookmark Button

FramtidsveckanHej på er!

Nu är det dags att träffas för att få gott om tid till att tillsammans organisera en ny Framtidsvecka i Sofielund 2016. 

Onsdagen den 9.12 kl.18:00-20:00 träffas vi hos Sofieunds Folkets Hus sal 16 för att spåna idéer och ta fram en arbetsgrupp som kan driva och organisera en Framtidsvecka tillsammans med föreningslivet och andra aktörer i Sofielund. Alla behövs!

Jag skickar även med ett förslag som är baserat på utvärderingsmaterialet från i våras.

Vi ses!

Vänliga hälsningar
Johanna Bruun, johannab(at)barfis.se
Sofielunds Folkets Hus & Växtvärket

Senast uppdaterad 2016-12-20 10:37
 
Konferens om social mobilisering
Skrivet av Glokala folkhögskolan   
AddThis Social Bookmark Button

Social_mobDen 3 december släpper Riksföreningen Sveriges Stadsmissioner boken Social mobilisering – Lärdomar från fyra svenska städer och bjuder in till seminarier, samtal och workshops med tema mänskliga rättigheter och social mobilisering.

Tid: 10.00-17.00
Plats: Malmö högskola, Nordenskiöldsgatan 10

Läs mer här.

Senast uppdaterad 2015-12-10 09:28
 
TT har besökt Världen i Malmö
Skrivet av Administrator   
AddThis Social Bookmark Button

Nyhet_om_Varlden_i_Malmo”Vad händer när flykten är avklarad, asylansökan beviljad och livet i det nya landet kan börja på allvar? För många blir det till att sätta sig i skolbänken och lära sig allt från svenska språket till demokratiska värderingar”, skriver TT efter ett besök på vår etableringskurs Världen i Malmö. 

Senast uppdaterad 2015-09-28 07:42
Läs mer...
 
Är du kommunikatör och gillar folkhögskolor?
Skrivet av Administrator   
AddThis Social Bookmark Button

FINFolkhögskolornas serviceorganisation söker vikarierande kommunikatör till Folkhögskolornas informationstjänst:

”Vår kommunikatör, Lina Remnert, ska vara föräldraledig och vi söker en vikarie för henne på heltid under tiden 2016-01-01 (gärna tidigare) - 2016-12-31.

Senast uppdaterad 2015-10-19 10:36
Läs mer...
 
<< Första < Föregående 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Nästa > Sista >>

Sida 9 av 111