Annons

Glokala kalendern

Glokala.se Google-Kalender
Kalendern Glokala.se


clock


 
HemVill du studera hos oss i höst?
Skrivet av Glokala folkhögskolan   
AddThis Social Bookmark Button

Vill du studera hos oss i höst? 
Ansök online här.

Senast uppdaterad 2017-05-08 13:51
 
Jobba hos oss
Skrivet av Administrator   
AddThis Social Bookmark Button

Just nu har vi tre lediga tjänster:

Rekrytering sker löpande. Välkommen med din ansökan!

Senast uppdaterad 2017-06-16 13:19
 
Normkritiska föreläsningar på nätet
Skrivet av Glokala folkhögskolan   
AddThis Social Bookmark Button

Torsdagen den 23 mars uppmärksammade vi Folkhögskolans dag genom en normkritisk temadag på kulturhuset Framtiden. Nu kan du se föreläsningarna på nätet. 

Dödsskjutningarna i Malmö (längd: 67 minuter) 
Daniel Diaz berättar om kriminalitet ur ett postkolonialt perspektiv.

Senast uppdaterad 2017-05-04 12:51
Läs mer...
 
”Glokala tankesmedjan passar den som vill påverka”
Skrivet av Glokala folkhögskolan   
AddThis Social Bookmark Button

Gringos Ndikumana bor i Filipstad, studerar på distans och driver ett projekt för asylsökande inom Röda Korset. ”Jag valde att studera på Glokala tankesmedjan för att frågorna ligger mig nära hjärtat”, berättar han.

Hej Gringos! Varför studerar du på Glokala folkhögskolan?
– Jag hittade till Glokala genom distanskursen Samhällsentreprenör och nu har jag upptäckt Glokala tankesmedjan. Kursen lyfter aktuella frågor som passar mig. Ett tema som vi arbetat med är migration, där vi bland annat har pratat om rörelsen Refugees Welcome. Ett annat tema har varit rörelse och klimat.

Hur trivs du med kursen?
– Det är en väldigt fin grupp, där flera andra också arbetar med integration och gillar att jobba med människor. Det är ett bra sätt att utveckla sig, att dela erfarenheter med varandra. Jag har varit i Norrland och Mellansverige, så det är intressant att se hur det funkar i andra kommuner och Sydsverige. Det är väldigt olika i hela Sverige. 

Senast uppdaterad 2017-04-20 13:09
Läs mer...
 
Tidskriften Folkhögskolan skriver om Spinneriet
Skrivet av Glokala folkhögskolan   
AddThis Social Bookmark Button

Hiphop är den nya tidens folkbildning, menar forskaren Johan Söderman. Samma perspektiv har Glokala folkhögskolans hiphop-kurs i Malmö där deltagarnas personliga utveckling är viktigare än faktiska studieresultat.

Danzo Osai sitter och finslipar en låt i en musikstudio på Kulturhuset Framtiden i stadsdelen Sofielund i Malmö. Han syns knappt bakom sin keps med neddragen skärm eftersom han dessutom har huvan från luvtröjan ovanpå. Men troligen ger det en bra avskärmande effekt för maximal koncentration.

Senast uppdaterad 2017-04-20 07:34
Läs mer...
 
Från folkhögskola till socionomprogrammet
Skrivet av Glokala folkhögskolan   
AddThis Social Bookmark Button

”Det har alltid funnits en anledning att hoppa av”, berättar Sabina Ajeti om sin skoltid. Men på Allmän kurs hittade hon gemenskap och motivation.

”Det har inte gått så bra för mig i skolan tidigare, men på folkhögskolan vände det”, berättar Sabina Ajeti. I somras blev hon klar med studierna på Allmän kurs och avslutade terminen med att ordna en helg för att fira vänskapen med kurskompisarna. Nu går hon på socionomprogrammet på Malmö högskola.

När började du på Allmän kurs?
– Jag började 2013 och gick tre år. Jag hade en termins avbrott under tredje terminen och sedan kom jag tillbaka.

Senast uppdaterad 2017-04-04 12:38
Läs mer...
 
Susanna studerar på distans i Bangkok och Hjo
Skrivet av Glokala folkhögskolan   
AddThis Social Bookmark Button

Under hösten 2016 har Susanna Andersson bott i Bangkok och studerat Samhällsentreprenör - distans. Vid årsskiftet blev det klart att hon och Lotta Nyberg får ta över vandrarhemmet Villa Eira i Hjo, med målet att driva ett miljöcertifierat boende för turister.

Susanna Andersson påbörjade distanskursen Samhällsentreprenör i Thailand och studerar nu i Sverige. ”Mitt projekt är att ta över vandrarhemmet Villa Eira i Hjo. Vid årsskiftet blev det beslutat att vi får göra det!” berättar hon glatt.

Hej Susanna, du läser kursen Samhällsentreprenör. Varför studerar du på Glokala folkhögskolan?
– För att Glokala har kurser som är väldigt intressanta för mig! Jag ser mig som entreprenör sedan innan och var nyfiken på samhällsentreprenörskapet och hur det kunde utveckla mig vidare. Sedan är det också så, att eftersom jag är 50 + var det länge sedan jag pluggade och jag har inte högskolebehörighet. Folkhögskolan är därför en skolform som passar mig och jag hittade till kursen när jag sökte efter distanskurser på nätet. En bonus med denna kurs är att man även får högskolepoäng. 

Senast uppdaterad 2017-03-28 09:20
Läs mer...
 
Bac Nini – ny kursansvarig på Spinneriet
Skrivet av Glokala folkhögskolan   
AddThis Social Bookmark Button

Emilia Carapic, också känd som Bac Nini, kommer att vikariera för nuvarande kursansvariga Ayla Shatz på Spinneriet under läsåret 2017-2018. Tillsammans med Toju Jemide har hon hand om kursens musikinriktning.

Senast uppdaterad 2017-03-17 10:53
Läs mer...
 
Allmän kurs skriver om hemlöshet
Skrivet av Glokala folkhögskolan   
AddThis Social Bookmark Button

På engelskan har deltagarna på Allmän kurs arbetat med temat hemlöshet. De har intervjuat personer som har erfarenhet av att vara hemlös, eller som engagerar sig som volontärer för att ge stöd åt personer som inte har något hem. Här kan du ta del av deras texter.

Homeless in another country
Av Zabi

"An ordinary day is usually not an ordinary day as for other people. Me and the rest of my friends, who are as well undocumented, have almost the same kind of day. The days are useless, no activity, no school, no job, nothing. It is very depressing and boring. Sometimes we try to hang out with friends to have some fun but we have to always meet up outside. We aren’t allowed to go inside each other places, like that or to be guests”, Joseph says and drinks slowly from the hot coffee he has in his hand.

Läs hela texten här.

Senast uppdaterad 2017-04-06 10:25
Läs mer...
 
Var med och skapa en ljus framtid
Skrivet av Glokala folkhögskolan   
AddThis Social Bookmark Button

Många kreativa krafter möts på Framtiden. Kalle Gartberger, Mikael ”Micke” Rickman, Mona Al Weswasi, Emil Wennborn, Ayla Shatz och Annika Fredriksson är några av dem.

Du har väl inte missat att besöka kulturhuset Framtiden, som ligger mitt i Sofielund? ”Om det ser ut som krig utanför, kan vi fortfarande ha kärlek i vår framtid”, säger Mikael Rickman som är en av de drivande krafterna i lokalen. Torsdagen den 30 mars kl. 18-21 är det öppet hus. 

På Rolfsgatan 7 b i Sofielund låg tidigare ett tryckeri, som sedan några år tillbaka har förvandlats till ett kulturhus. I augusti 2016 tog kulturföreningen Kulturell Uppercut över lokalerna i samarbete med Glokala folkhögskolan. Konstnärerna som är verksamma i lokalen satte sin prägel på rummen genom att renovera köket och måla om. Både de fysiska rummen och visionen började ta form.

Senast uppdaterad 2017-03-31 14:40
Läs mer...
 
Normkritiska föreläsningar på Folkhögskolans dag
Skrivet av Glokala folkhögskolan   
AddThis Social Bookmark Button

Torsdagen den 23 mars uppmärksammade vi Folkhögskolans dag genom normkritiska föreläsningar på kulturhuset Framtiden. Här kan du se bilder från dagen.

Senast uppdaterad 2017-03-24 09:42
Läs mer...
 
Beviljade miniprojektstöd våren 2017
Skrivet av Glokala folkhögskolan   
AddThis Social Bookmark Button

Ett av höstens miniprojekt är att Spinneriet urbankonst gör ett musikaliskt
utbyte i Berlin. Här är Julia och Evangelina i studion i Malmö. Foto: Johan Nyberg. 

På Glokala folkhögskolan vill vi gärna stötta våra deltagare att genomföra sina egna idéer. Vi delar därför ut miniprojektstöd en gång per termin. Till vårens omgång kom 10 ansökningar in och totalt 10 000 kr fördelas. Studeranderådet har utsett följande projekt som stipendiater.

Senast uppdaterad 2017-03-17 16:04
Läs mer...
 
Jenny Andersson ny rektor på Glokala folkhögskolan
Skrivet av Glokala folkhögskolan   
AddThis Social Bookmark Button

Jenny_ny_rektor

Hej Jenny! Du är ny rektor på Glokala folkhögskolan. Hur känns det?
– Det känns jätteroligt, utmanande och rätt!

Varför vill du arbeta på Glokala?
– Det är en kombination av många olika saker. Jag vill jobba med bildning och lärande och tror att folkhögskolan har en jätteviktig roll att spela i ett samhällsperspektiv. Sedan tror jag att just Glokala är en organisation där jag kan göra det som jag är bra på, att jobba med organisation och struktur. Det känns fantastiskt att få jobba på en arbetsplats där personalen är kunniga och kompetenta inom frågor som känns väldigt spännande. Det handlar om samhällsutveckling i stort och om tron på människans kraft att förändra. Det finns ett hållbarhetsperspektiv som tilltalar mig. Jag tycker om känslan att alla här vill verka i staden som vi finns i.

Senast uppdaterad 2017-02-10 07:52
Läs mer...
 
Konst, kunskap och komik med Allmän kurs
Skrivet av Glokala folkhögskolan   
AddThis Social Bookmark Button

En eftermiddag i februari besökte Allmän kurs Moderna Museet i Malmö. Vi fick en guidad visning av utställningen ”Konstnären”, med verk av storheter som till exempel Rembrandt van Rijn, Hilma af Klint och Pablo Picasso. Fokus för vår del var självporträtt genom tiderna. Några av de frågor vi diskuterade var: Vilka attribut har varit vanliga i porträtt under olika epoker? Vad signalerar olika attribut? Vilka symboler har varit populära?

Studiebesöket gav oss ytterligare perspektiv på den historia och litteraturhistoria som vi ägnar oss åt i studietemat ”Samhällsutveckling”. Efter visningen blev det workshop, där vi fick utforska vår egen kreativitet och förmåga att skapa våra unika självporträtt.

Tack till konstpedagog Klara Jansson, för utmärkt guidning och handledning i verkstan!

AK7

Senast uppdaterad 2017-02-14 09:23
Läs mer...
 
Kom förbi för drop-in-hjälp!
Skrivet av Administrator   
AddThis Social Bookmark Button

FixITBehöver du hjälp med något IT-relaterat? Vill du ha hjälp att sprida information på vår hemsida eller med hjälp av en affisch eller flyer? Vill du hjälpa till och dela med dig av dina kunskaper?

Varmt välkommen på tisdagar kl 14-16
Sofielunds Folkets Hus på andra våningen i sal 15

Träffarna riktar sig i första hand till deltagare och personal på Glokala och folk från samverkande organisationer, men i mån av tid så är naturligtvis alla välkomna!

Läs mer här: www.glokala.se/fix.it

Senast uppdaterad 2017-06-16 13:24
 
Internat i Malmö och Humlebæk
Skrivet av Glokala folkhögskolan   
AddThis Social Bookmark Button

Mandag

Den 16-17 januari hade Samhällsentreprenör - distans sitt andra internat. 

Under måndagen var vi i Malmö och utforskade personligt ledarskap, bollade projektidéer och såg föreställningen Skvalpet med Malmö Dockteater.  

Senast uppdaterad 2017-01-20 10:57
Läs mer...
 
<< Första < Föregående 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Nästa > Sista >>

Sida 1 av 111